Ny NWT tidning

12.09.2014 13:26
Polisanmälan som lämnades in på polishuset i Karlstad är undertecknad av Munkforsföräldrar vars barn tvångsomhändertagits eller är i färd att omhändertas.
Polisanmälan som lämnades in på polishuset i Karlstad är undertecknad av Munkforsföräldrar vars barn tvångsomhändertagits eller är i färd att omhändertas. FOTO: MIKAEL LINDBLOM

Föräldrar polisanmäler socialchef

MUNKFORS: Maktlösa barn i tiden agerar mot stort antal LVU-fall

Socialchefen i Munkfors Per-Ola Olsson och en av kommunens socialsekreterare polisanmäldes på onsdagen av en grupp föräldrar. Bakgrunden är det stora antalet tvångsomhändertagna barn. Föräldrarna planerar också en offentlig manifestation.
Publicerad: I går: 06:00 | Uppdaterad: I går: 09:29
 
 

Anmälan som lämnades in på polishuset i Karlstad är undertecknad av en handfull föräldrar och några anhöriga.

Föräldragruppen i Munkfors har gett sig själv namnet Maktlösa barn i tiden. Först och främst talar man för barn, mammor och pappor på hemorten. Men man vill gärna ha stöd från andra håll.

– Hela det svenska LVU-systemet är sjukt. Vi planerar att gå till Europadomstolen med det här, säger Andrea, en fyrabarnsmamma vars barn omhändertogs tidigare i år efter en orosanmälan från skolan.

”Lögner och förtal”

Anklagelsen gäller att Per-Ola Olsson och den namngivna socialsekreteraren gjort sig skyldiga till maktmissbruk.

– Socialsekreteraren har med lögner, förtal, spioneri, hånande provocerande bilder på Facebook riktat sig till de förlorande familjerna. Kommunen bryter mot LVU-lagen som inte följs på ett professionellt och korrekt sätt. Kommunen tillämpar sina egna lagar.

Den bild som upprört flera föräldrar har texten ”Det viktiga är inte att vinna utan att alla andra förlorar”. Den ligger i topp på socialsekreterarens personliga Facebook-sida.

Utanför kommunhuset

Hur polisen ska hantera anmälan är oklart. Oavsett hur det går kommer kommunens arbete med barn att granskas av statliga IVO – Inspektionen för vård och omsorg. Ett par föräldrar har anmält Munkfors och en inspektion är planerad till i slutet av oktober.

Inom ett par veckor hoppas den nybildade föräldragruppen genomgöra en manifestation utanför kommunhuset.

– Vi ska söka tillstånd och låna en högtalaranläggning. Sedan blir det offentligt tal och annat. Vi hoppas att många ska komma, men vi vet inte om alla drabbade vågar vara öppna med sina namn, säger Andrea.

Socialchefen Per-Ola Olsson vill i nuläget inte kommentera polisanmälan.

Arne Skorup
054-19 96 13
Skriv ut!  Skriv ut!  |  Tipsa en vän!  Tipsa!  |  Rätta fel i artikeln!  Rätta!