NWT Tidningen med oss drabbade familjer

19.08.2014 16:20

https://www.nwt.se/varmland/article1621709.ece

Fyrabarnsmamman Andrea är en av många föräldrar som underkänts av de sociala myndigheterna.
Fyrabarnsmamman Andrea är en av många föräldrar som underkänts av de sociala myndigheterna. FOTO: ARNE SKORUP

"En skräckens by"

MUNKFORS: Föräldranätverk ger råd och stöttning

Drabbade mammor och pappor i Munkfors har startat en kontaktgrupp på internet för att ge varandra råd och stöd. Ett 20-tal personer har gått med. En av dem är fyrabarnsmamman Andrea.
– Munkfors är en skräckens by. Dom plockar barn som man plockar lösgodis, säger hon.
Publicerad: I dag: 10:00
 
LÄS OCKSÅ:
I det här samtalsrummet i en källare i centrala Munkfors träffas barn och föräldrar som skilts åt efter LVU-beslut (LVU = lagen om vård av unga).
I det här samtalsrummet i en källare i centrala Munkfors träffas barn och föräldrar som skilts åt efter LVU-beslut (LVU = lagen om vård av unga). 
FOTO: ARNE SKORUP [Förstora]
Andrea knackade på bilrutan och tog farväl när tvångshämtningen verkställdes i våras. Sedan dess har inget av de fyra barnen varit hemma.
Andrea knackade på bilrutan och tog farväl när tvångshämtningen verkställdes i våras. Sedan dess har inget av de fyra barnen varit hemma.
FOTO: PRIVAT  [Förstora]

I våras kom två personer från socialtjänsten med poliseskort till Andreas hus en bit söder om Munkfors och tog det äldsta och det yngsta barnet därifrån.

Ingripandet skedde med stöd av en dom i kammarrätten.

Bara några månader tidigare hade de båda mellanbarnen omhändertagits – efter godkännande av förvaltningsrätten i Karlstad.

Tyst i trädgården

Sedan dess är det tystare i trädgården. Barnens leksaker och maskiner står oanvända. Poolbygget har avstannat. Hästarna är sålda. En nyss könsmogen hankatt springer ut och in i huset och jamar högljutt.

Andrea är förtvivlad.

– Dom har tagit det enda som betyder något i mitt liv. Allt är upp och ner, det känns tomt och meningslöst utan barnen.

– Jag har blivit totalt svartmålad som en elak och hopplös mamma och människa.

Hennes möten med de fyra barnen sker numera i socialens gemensamhetslokal i en källare i centrala Munkfors. En gång varannan vecka, och alltid under övervakning.

Enligt Andrea bygger LVU-omhändertagandena på felaktiga uppgifter och rena försummelser från myndighetens sida. Två av de fyra barnen är stökigare än normala barn, ett av dem har en dubbeldiagnos med adhd och autism. Familjen har inte getts chansen att få stöd och avlastning i hemmet, säger hon.

– I stället kommer socialen en dag utan förvarning och bara hämtar min sjuåring i skolan.

Gjorde orosanmälan

Bakgrunden till ingripandet var en så kallad orosanmälan från skolledningen – baserad på att barnet berättat om bestraffningar i hemmet.

Det akuta omhändertagandet följdes av förhör och samtal med alla syskonen. Bilden av en familj där barnen kunde utsättas för fysiskt våld förstärktes. Det ledde till att socialtjänsten ansökte om LVU-omhändertagande av alla fyra.

Förvaltningsrätten som är första instans höll med delvis och sade ja till LVU för två av barnen.

Socialen överklagade till kammarrätten och fick stöd av barnens ombud, en advokat i Karlstad. Det talades om både fysiskt och psykiskt våld i hemmet, och det anmärktes på barnens tandstatus och klädsel.

Resultat: socialtjänsten hämtade även de två andra barnen.

Klippt och klistrat

Andrea ifrågasätter myndigheternas utredning och pekar på att barnen tagit tillbaka en del av det som sagts.

– Socialen har klippt och klistrat för att svartmåla oss. Varken jag eller min sambo har utsatt något av barnen för våld eller på annat sätt misshandlat dem, varken fysiskt eller psykiskt, säger hon.

Den polisutredning om misshandel som drogs igång lades också ned ganska omgående.

Föräldranätverket ser ett mönster i LVU-målen: En och samma skolledare gör orosanmälningarna till en och samma utredare hos socialtjänsten. Föräldrarna får inget veta. I stället sker akuta omhändertaganden direkt i skolan.

Samma historia

Andrea håller på att utbilda sig till sjuksköterska. Hennes sambo som är far till det yngsta barnet utbildar sig till svetsare. De hoppas kunna övertyga domstolarna om att de är bra föräldrar när LVU-besluten ska omprövas.

– Det är så många familjer i Munkfors som råkat ut för detta. Alla berättar samma historia. Det är inte klokt att göra så här mot barnen, säger Andrea.

Andrea heter i själva verket något annat.

Arne Skorup
054-19 96 13
Skriv ut!  Skriv ut!  |  Tipsa en vän!  Tipsa!  |  Rätta fel i artikeln!  Rätta!