Andrea (som egentligen heter något annat) är en av fler berörda föräldrar i den lilla kommunen. Efter NWT:s artiklar i augusti har hon stått i spetsen för protesterna mot de många LVU-ingripandena. Mammor och pappor har demonstrerat, tänt ljus utanför kommunhuset och anmält kommunen för myndighetsmissbruk.
I förra veckan kom beskedet att den hårt kritiserade socialsekreteraren som skött LVU-ärendena har sagt upp sig. Hon får 260 000 kronor i avgångsvederlag för att hon lämnar sitt jobb.
”En bekräftelse”
– Jag ser det som en bekräftelse på att kommunen förstått att det gått fel, säger Andrea.
– Nu har hon fått gå och då tycker jag inte att de kan hålla våra barn kvar. De bör återförenas med sina familjer.
– Två nya socialsekreterare har under hösten tagit över våra ärenden. Det pågår hemtagningsutredningar och jag hoppas det leder till att barnen får komma hem. Jag är beredd att komma till ett utredningshem om det är enda chansen att visa att det inte är något fel på mig som förälder.
Tillsynsärende
Socialförvaltningens tillämpning av LVU är också föremål för en rättsprocess och ett tillsynsärende.
Munkfors kommunchef Jan-Olof Appel ville i förra veckan inte närmare kommentera uppgörelsen med den kritiserade LVU-handläggaren.
– Socialsekreteraren har sagt upp sig och vi är överens om ett belopp, sa han.
I NWT:s granskning av de senaste årens LVU-ärenden i Värmlands län står Munkfors i absolut särklass med tre gånger så många tvångsomhändertaganden per invånare som tvåan Forshaga.